Bijna drie kwart (73,9 procent) van de werknemers van V&D vindt het loonoffer waar de noodlijdende warenhuisketen om vraagt, onbespreekbaar. 

Dat blijkt uit een enquête die FNV Handel vorige maand heeft gehouden onder een kleine duizend medewerkers.

De vakbond wilde naar eigen zeggen toetsen wat er waar was van de bewering van V&D dat een meerderheid van het personeel wel bereid zou zijn salaris in te leveren. Het bedrijf stelde dat tijdens een kort geding dat in februari werd gevoerd.

De bonden kregen daarin gelijk van de rechter, die bepaalde dat V&D niet eenzijdig een loonoffer mag opleggen. Het bedrijf ging in hoger beroep. Die zaak dient op woensdag 27 mei bij het gerechtshof in Amsterdam.

Van de deelnemers aan het onderzoek is een kleine 70 procent FNV-lid. Bijna 28 procent is helemaal geen lid van een vakbond. FNV ziet de uitkomst als een bevestiging dat niet-vakbondsleden die bij V&D werken net zo fel gekant zijn tegen het loonoffer als de eigen achterban.

Om te overleven wil het verlieslatende V&D 10 miljoen euro besparen op de loonkosten. Die bezuiniging zal volgens FNV zo'n vierduizend medewerkers direct treffen. De meeste verhuurders van de winkelpanden zijn al knarsetandend akkoord gegaan met een korting op de huur.

Alle berichten over V&D in ons nieuwsdossier