FloraHolland heeft vorig jaar weer winst gemaakt, nadat de coöperatieve onderneming in het voorgaande jaar voor het eerst sinds 2008 (zwaar) verlies had geleden.

De nettowinst kwam uit op 9,6 miljoen euro, tegen een verlies van 15,6 miljoen euro in 2013. Dat maakte 's werelds grootste internationale handelsplatform voor bloemen en planten dinsdag bekend.

De terugkeer naar zwarte cijfers schrijft de directie vooral toe aan hogere inkomsten en een verlaging van de personeelskosten.

"Het positieve netto bedrijfsresultaat van 9,6 miljoen euro stemt mij tevreden na het jaar 2013 waarin wij eenmalig een verlies moesten nemen. Het resultaat valt zelfs wat hoger uit dan de 7 miljoen euro die in de begroting was opgenomen", aldus directeur Lucas Vos.

FloraHolland boekte een omzet van 4,5 miljard euro, 1,4 procent meer dan in 2013. Zowel een lichte verhoging van het prijsniveau als van het aangevoerde volume van de bloemen en planten droeg bij aan de omzetstijging.

Spanningen

''Over het geheel een positief beeld waarvan echter niet elke individuele kweker kon profiteren door verschillen op productniveau. Het economisch herstel in Europa dat in 2014 intrad, werd afgeremd door spanningen in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Met name de export naar Rusland leverde minder op door de ongunstige koers van de roebel'', aldus FloraHolland in een toelichting.

''Dat de sierteeltsector desondanks een groei heeft weten te realiseren, is het bewijs dat de sector nog altijd krachtig is.''

Omslagjaar

De onderneming omschrijft 2014 als een omslagjaar. Niet alleen werd er weer winst geboekt, ook viel het aandeel directe afzet voor het eerst hoger uit dan dat van de klokverkopen. Steeds meer bloemen en planten worden direct door kwekers aan handelaren verkocht in plaats van via de veilingklok.

Het verlies in 2013, waarvan de aangesloten telers een groot deel voor hun rekening namen, werd vooral veroorzaakt door eenmalige kosten van een grote reorganisatie die 200 medewerkers hun baan kostte. De ingrepen werkten vorig jaar nog door.

Het bedrijf kreeg in februari 2014 voor het eerst in honderd jaar te maken met een staking. De inzet was een hogere vergoeding voor de mensen die ontslag kregen. Met de vakbonden werd uiteindelijk een akkoord werd bereikt.

FloraHolland wil de komende jaren de kosten verder terugbrengen. Voor dit jaar voorziet de onderneming een verdere daling van de personeelsbezetting. In welke omvang en hoe dat precies wordt ingevuld, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. Bij het bedrijf werken 3.200 mensen.

FloraHolland stelt ook voor 2015 financieel goed op koers te liggen.