Er zijn 6 procent minder bedrijven gestart in het eerste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat maakt het economisch bureau van ING dinsdag bekend. Er zijn inmiddels minder ondernemers uit nood, doordat de arbeidsmarkt aantrekt.

Doordat de economie weer groeit, neemt ook het aantal banen toe en worden er minder werknemers ontslagen. Hierdoor zien minder mensen zich genoodzaakt voor een bestaan als zzp'er te kiezen. ING verwacht dat het aantal starters dit jaar nog verder zal afnemen.

De werkloosheid bereikte in het eerste kwartaal van 2014 een piek van 7,8 procent, een jaar later is dit gedaald naar 7 procent van de beroepsbevolking, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal starters bereikte in 2013 een hoogtepunt.

In het eerste kwartaal 2015 waren er in totaal 36.000 starters. In bijna alle sectoren was een afname te zien, behalve in de bouw en industrie. In de bouw is nog altijd sprake van overcapaciteit van arbeidskrachten.

Webwinkel

De grootste dalingen waren te zien in de sectoren transport en logistiek en in de detailhandel.15 procent minder mensen begonnen een webwinkel. Daarnaast gingen er fors minder mensen aan de slag als zelfstandig taxichauffeur, vrachtwagenchauffeur en postbezorger of koerier.

Een derde van de starters kiest voor de zakelijke dienstverlening. Zo begonnen bijna drieduizend mensen een organisatieadviesbureau.

Ondanks de relatieve afname zijn ook webwinkels nog altijd populair. Daarnaast zijn persoonlijke dienstverlening, zoals kappers en schoonheidssalons, en overig onderwijs populair. Onder deze laatste categorie vallen bijvoorbeeld sport- en rijscholen.

In alle provincies daalde het aantal starters, behalve in Drenthe. In Groningen en Overijssel was de afname het grootst.

Starters