De chemische industrie heeft in het eerste kwartaal volop geprofiteerd van de lage olieprijs en de gunstige wisselkoerseffecten.

Dat meldt branchevereniging VNCI maandag. Onder meer de export lag hoger dan in het laatste kwartaal van 2014 en ook de productie is toegenomen.

Volgens de VNCI benutten veel chemiebedrijven de gunstige marktomstandigheden om nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe markten aan te boren. Ook wordt geïnvesteerd in productie-installaties.

Mede door inspanningen van de NFIA,een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, zijn er afgelopen jaar zeventien investeringsprojecten aangekondigd voor de chemische industrie met een totale waarde van 275 miljoen euro, zo stelt de VNCI. De projecten zijn goed voor krap duizend banen.

Lagere afzetprijzen

Over heel 2014 lag de omzet van de chemiesector 3 procent lager dan een jaar eerder, onder meer als gevolg van lagere afzetprijzen. Ook de productie was licht gedaald. Desondanks is de VNCI tevreden over het jaar, juist vanwege de ''uitdagende mondiale concurrentiepositie van de chemie in Nederland en Europa".

Zo hebben de fors lagere energie- en grondstofprijzen in de Verenigde Staten door de beschikbaarheid van schaliegas effect gehad op de exportcijfers. De uitvoer van chemieproducten naar de VS is in het afgelopen jaar gehalveerd ten opzichte van topjaar 2011.