Meer ondernemers vanuit de WW gestart

Meer mensen zijn in 2014 vanuit de WW een onderneming gestart. In 2014 hadden 14.400 mensen die WW ontvingen ook een eigen bedrijf, een toename van 24,7 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het UWV, die LocalFocus heeft opgevraagd. In 2013 hadden 11.500 WW'ers een eigen bedrijf naast hun uitkering.

Bij het UWV kunnen uitkeringsgerechtigden op twee manier een eigen bedrijf starten naast hun uitkering. Via de zogenoemd startperiode krijgt de WW'er een halfjaar lang een 29 procent lagere uitkering, maar hoeft de ondernemer niet de uren te verrekenen die er aan de onderneming worden besteed.

Verder is er nog de 'urenkorting', waarbij uren die worden besteed aan de onderneming worden verrekend met de uitkering.

De meeste mensen, ongeveer 7.800, opteerden voor de eerste vorm in 2014. Ongeveer 6.600 ondernemende WW'ers gebruikten de urenkorting.

Relatief de meeste WW'ers met een eigen bedrijf zijn te vinden in het midden van het land. In Utrecht Midden, de arbeidsmarktregio die een groot deel van de provincie omvat, werden relatief de meeste bedrijven opgericht vanuit de startperiode. Per duizend uitstromers uit de WW richtten 24,5 mensen een bedrijf op in dit gebied.

In de regio Gooi- en Vechtstreek werden met 25,3 opgerichte bedrijven per duizend uitstromers de meeste bedrijven opgericht vanuit de urenkorting.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie