De strafzaak tegen voormalig champignonbedrijf Prime Champ in Limburg gaat gewoon door.

De rechtbank in Roermond verwierp woensdag tijdens een regiezitting een verzoek van de verdediging om de strafzaak niet ontvankelijk te verklaren wegens de lange tijdsduur ervan.

In augustus 2012 deed justitie een inval in het bedrijf, waar volgens het Openbaar Ministerie (OM) sprake was van mensonwaardige arbeidsomstandigheden, uitbuiting, te lage lonen en te lange werktijden.

Het OM verdenkt de voormalig directeur en enkele andere verdachten van onder meer mensenhandel en valsheid in geschrifte. In totaal gaat de rechtbank ruim dertig getuigen horen.

Bij Prime Champ werkten vele honderden, vooral Poolse arbeidskrachten.

Overwerk

In de dagvaarding tegen de verdachten staan zo'n 25 feiten waarvan ze worden beschuldigd. De Poolse pluksters moesten volgens het OM zes of zeven dagen in de week twaalf uur per dag werken en dat onder het wettelijk minimumloon.

Overwerk werd niet vergoed. Bovendien werden ze verplicht gehuisvest in woningen van de werkgever, en moesten ze eten van het bedrijf. Geld daarvoor werd ingehouden.

Klachten over huisvesting, arbeidsomstandigheden of slecht eten werden met ontslag afgestraft. Pluksters werden geïntimideerd, aldus het OM, en loonstroken vervalst. Prime Champ zou zo 6,6 miljoen voordeel hebben verkregen.