Het smelten van het Noordpoolijs levert Noordwest-Europa en zeker Nederland economische voordelen op.

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in een rapport.

Smeltend poolijs maakt de noordelijke zeeroute tussen Noordoost-Azië en Noordwest-Europa namelijk commercieel levensvatbaar. Deze handelsroute is een derde korter dan de momenteel gebruikte zuidelijke zeeroute, die onder meer via het Suezkanaal loopt.

Nederland kan daarvan flink profiteren dankzij de strategische ligging van de Rotterdamse haven. Het CPB verwacht dat de handelsvolumes met Noordoost-Aziatische landen significant stijgen. Bovendien kan Rotterdam een belangrijk knooppunt vormen.

Suezkanaal

Momenteel vindt ongeveer 8 procent van de wereldhandel plaats via het Suezkanaal. Naar schatting twee derde hiervan zal in de toekomst verplaatst worden naar de kortere noordelijke route.

De kortere route levert een aanzienlijke kostenbesparing op in het transport tussen de twee regio's, waardoor de handelsstromen gemiddeld met zo'n 10 procent zullen stijgen. Hiermee wordt de noordelijke zeeroute een van de drukst bevaren handelsroutes ter wereld.

Voor de landen die momenteel profiteren van de zuidelijke zeeroute, zoals Egypte en Singapore, pakt het scenario minder goed uit. Bovendien zal de uitstoot van CO2 licht stijgen door de noordelijke zeeroute, zo verwacht het CPB.