'Ook kleinbedrijf start weer met investeren'

In navolging van het middenbedrijf start ook het kleinbedrijf weer met investeringen. Vooralsnog komen de meeste investeringen uit de groothandel, de bouw en de zakelijke dienstverlening.

Dit blijkt uit een enquête van het Economisch Bureau van ING onder 644 mkb-ondernemers.

In het eerste kwartaal van 2015 kwam de investeringsbarometer van ING uit op 2 procent. Dit betekent dat een meerderheid van de ondernemers verwacht te investeren in de komende twaalf maanden.

In het overgrote deel van de investeringen gaat het om het vervangen van bijvoorbeeld computers, software en inventaris. ING verwacht dat de investeringsbereidheid in het mkb dit jaar verder zal aantrekken.

De barometer wordt berekend door het percentage ondernemers dat zegt niet te willen investeren af te trekken van het percentage directeuren dat wel van plan is te gaan investeren.

Kleinbedrijf 

Het is voor het eerst sinds de introductie van de enquête in 2014 gehouden, dat het cijfer positief uitvalt. De barometer wordt drie keer per jaar berekend. In het vierde kwartaal kwam de indicator nog uit op -6 procent.

De investeringsbereidheid onder ondernemers met een middelgrote onderneming was al langer positief. Middelgrote bedrijven hebben weliswaar last gehad van de economische tegenwind, maar deze kwam minder hard aan dan in het kleinbedrijf.

Ondernemers met een kleine onderneming zijn veel meer gericht op de binnenlandse markt en hebben daardoor langer last gehad van de economische malaise. Na een licht herstel van de economie in 2014 zet de groei in 2015 verder door en daar profiteert ook het kleinbedrijf van.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie