Iets minder bedrijven gestart in april

In april zijn er minder bedrijven opgericht dan een jaar eerder. Ook ten opzichte van de maand ervoor zijn er minder ondernemingen gestart.

Dat meldt de Kamer van Koophandel dinsdag.

In april zijn er 15.534 bedrijven gestart. Dat zijn er 1 procent minder dan een jaar eerder (15.700). In maart van dit jaar werden nog 16.897 ondernemingen opgericht.

Onder de in de afgelopen maand gestarte bedrijven zijn 9.774 zzp'ers. Dat komt neer op een lichte toename van 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Onder mkb'ers was de groei 0,1 procent. Er kwamen 1.734 mkb-bedrijven bij. De groei zat vooral in een toename van nieuwe nevenvestigingen.

Gestopt

In totaal zijn er vorige maand 9.250 bedrijven gestopt, 7,3 procent meer dan in april 2014. Maar het zijn er wel minder dan in de voorgaande maand. In maart stopten nog 9.959 bedrijven.

Er zijn in april met name meer zzp'ers gestopt. Het ging om 5.398 zzp'ers, zo'n 8 procent meer dan een jaar eerder.

Onder mkb'ers lag dit percentage een stuk lager. In april zijn er 1.633 mkb-bedrijven gestopt. Dat is een stijging van 3 procent in vergelijking met april 2014.

Failliet

Na een kleine stijging in maart, neemt het aantal faillietverklaringen nu weer af. Het aantal verklaringen is zelfs tot onder het niveau van 2014 gezakt. In april zijn 471 ondernemingen failliet verklaard. Dat is een daling van 14,2 procent. 

Er zijn vooral minder zzp'ers failliet verklaard. Het aantal ging van 137 naar 106, een daling van 22,6 procent. In het mkb daalde het aantal faillietverklaringen van 303 naar 258 (-14,9 procent). 

Alleen in Drenthe, Limburg, Overijssel en Utrecht is het aantal faillietverklaringen toegenomen.

Flevoland

In totaal zijn er in april 6.284 ondernemingen bij gekomen. Dat is het restultaat van de starters minus de stoppers. In elke provincie zijn er meer bedrijven bijgekomen dan dat er zijn gestopt. In vergelijking met een jaar eerder valt met name de aanwas in Flevoland en Zeeland positief op.

De belangrijkste groeisectoren onder zzp'ers zijn de gezondheidszorg, cultuur, sport en recreatie. Voor mkb'ers zijn dat de gezondheidszorg en de horeca.

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie