De provincie Limburg sluit Abellio uit van de gunning voor het openbaar vervoer (ov). Daarmee komt de enige overgebleven kandidaat Arriva weer in beeld.

Dat blijkt uit antwoorden van de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) woensdag op vragen uit Provinciale Staten (PS) van Limburg.

Het gaat om de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de provincie vanaf eind 2016 tot en met 2031. Afgelopen maart kreeg Abellio Limburg de concessie.

De waarde van de opdracht komt neer op 2 miljard euro. De aanbesteding in Limburg is uniek, omdat het om zowel bussen als stoptreinen gaat.

Arriva

Van der Broeck schetste woensdag twee scenario's: nu Abellio is uitgesloten, gaat de gunning naar Arriva. Dat is scenario één. Na een besluit daartoe is er een bezwaartermijn van zes weken.

Veolia diende bij de eerdere aanbesteding een ongeldige aanvraag in. Arriva is na het verscheuren van de gunning aan Abellio de eerstvolgende en enig overgebleven kandidaat.

Het tweede scenario is een nieuwe aanbesteding. Maar daartegen kan Arriva bezwaar maken en ook de NS kan daarop inschrijven, zegt Van der Broeck.

Knoop

Van der Broeck zegt dat de Gedeputeerde Staten op 26 mei de knoop doorhakken over welk scenario het gaat worden.

Een woordvoerder van de NS zegt woensdag het besluit van de provincie Limburg te respecteren. ''We hebben ons uit de wedstrijd gespeeld'', zegt hij.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kon tijdens een debat in de Tweede Kamer nog niet reageren, omdat ze de informatie nog niet kende. Maar ze zegt ervan uit te gaan dat er een weloverwogen besluit is genomen.

Vertrouwelijk

Dinsdag werd bekend dat NS bestuurders van dochterbedrijf Qbuzz op non-actief heeft gesteld, omdat zij vertrouwelijke informatie hebben ontvangen van een voormalige medewerker van Veolia Transport Limburg.

Mogelijk maakte Abellio door de informatie meer kans op de aanbesteding, maar dat kon NS in het onderzoek niet vaststellen. 

De NS had dit lekken volgens de gisteren geschorste directie van Abellio gefaciliteerd. De NS ontkent dat.

Veolia eiste dinsdag een nieuwe aanbesteding vanwege de fraude.