De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben twee bestuurders van dochteronderneming Qbuzz op non-actief gesteld. Ook is het adviescontract van een oud-directeur van Qbuzz per direct ontbonden.

Dat meldt het bedrijf dinsdag.

Na een intern onderzoek bleek dat de bestuurders van Qbuzz/Abellio Nederland vertrouwelijke informatie hebben ontvangen van een voormalige medewerker van Veolia Transport Limburg.

Het ging om informatie rond de openbare aanbesteding voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg vanaf eind 2016 tot en met 2031. Veolia dong ook mee naar die opdracht. Afgelopen maart kreeg Abellio Limburg, een dochterbedrijf van NS, de concessie. 

Mogelijk maakte Abellio door de informatie meer kans op de aanbesteding, maar dat kon NS in het onderzoek niet vaststellen. 

NS heeft de Provincie Limburg geïnformeerd en zegt de gevolgen te aanvaarden. "Een eventueel besluit van de Provincie Limburg om Abellio Limburg uit te sluiten van de aanbesteding zal door de NS volledig worden gerespecteerd."

Het moederbedrijf onderzoekt nu of er ook maatregelen genomen moeten worden tegen een aantal andere betrokken medewerkers.

Concurrentiebeding

Qbuzz heeft de voormalige werknemer van Veolia via een tussenpersoon ingehuurd. Maar deze man was nog gebonden aan een concurrentiebeding. Maar via een constructie is dat omzeild, waardoor hij toch voor Qbuzz kon gaan werken.

"Deze werknemer heeft Qbuzz, gevraagd en ongevraagd, van informatie over Veolia voorzien, terwijl hij nog in dienst was van Veolia en ook daarna." De man werkte tussen januari en 1 mei 2014 nog bij Veolia.

Verzwijgen

Annemarie Zuidberg, één van de Qbuzz-directeuren die op non-actief is gesteld, stelt dat NS-topman Timo Huges haar heeft verzocht dingen te verzwijgen.

Ze zegt dinsdag tegen RTL Nieuws dat ze niet de hele waarheid mocht vertellen aan de mensen die de fraude onderzochten. "80 procent van de waarheid is ook de waarheid", zou hij gezegd hebben.

De geschorste directieleden zeggen dat de inzet van de voormalige Veolia-medewerker is getoetst door de afdeling juridische zaken van de NS en dat hij is voorgedragen. Maar dat is volgens het moederbedrijf niet waar.

Op de hoogte

Ook zou de hoogste leiding van de NS volledig op de hoogte zijn geweest van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding. Ook dat spreekt NS tegen.

De ceo van NS was geïnformeerd over het voornemen om de man in dienst te nemen nadat Abellio Limburg de concessie had gewonnen, zo stelt de onderneming.

Hij zou niets hebben geweten over het verstrekken van de geheime informatie. Bij de NS-leiding was evenmin bekend dat hij al via een constructie werd ingehuurd.

Geschokt

NS is naar eigen zeggen geschokt door de uitkomsten van het interne onderzoek en noemt de onregelmatigheden "volstrekt onaanvaardbaar, verwerpelijk en tegenstrijdig aan de cultuur waar NS voor staat". Er had volgens de onderneming "aanleiding moeten zijn om scherper op te letten".

Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor de gang van zaken bij de dochteronderneming. De excuses zijn in het bijzonder gericht aan de Provincie Limburg en Veolia.

NS heeft het rapport (pdf) over de onregelmatigheden online gezet. "We besteden hier bewust aandacht aan en proberen zo transparant mogelijk te zijn door het hele rapport online te zetten", laat een NS-woordvoerder aan NU.nl weten.

Er zijn geen aanwijzingen dat er ook onregelmatigheden waren bij andere biedingen, maar de NS zal het toch laten onderzoeken "om het zekere voor het onzekere te nemen".