Schiphol-topman Jos Nijhuis vindt zijn salaris van in totaal negen ton goed te verdedigen. 

"Ik kan mijn salaris uitstekend voor mezelf verantwoorden", aldus Nijhuis in een interview met NRC Handelsblad. "Ik vind het geen exorbitante beloning."

Nijhuis kreeg vorig jaar een bonus van 370.000 euro, 95 procent van zijn basissalaris van 389.000 euro. Inclusief pensioenbijdrage en vergoedingen verdiende de Schiphol-topman vorig jaar meer dan 900.000 euro. 

Nijhuis zegt geen moment te hebben overwogen om de bonus terug te geven. ''Mijn salaris valt onder het oude beloningsbeleid. Daar zijn heldere afspraken over gemaakt. (..) Ik zou er alleen afstand van doen als het slecht zou gaan met Schiphol. Dat is niet het geval." Toch zegt hij het ''maatschappelijk sentiment" rondom zijn salaris wel te begrijpen.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was vorige week kritisch op de bonus die Nijhuis vorig jaar ontving. De minister zei de "verhouding tussen vast en variabel" niet goed te vinden. Schiphol is voor 69 procent in handen van de Staat.

Volgens de nieuwe regels van het ministerie van Financiën geldt voor bestuurders van staatsdeelnemingen dat de bonus maximaal 20 procent van het vaste salaris mag zijn. Dijsselbloem wees er echter op dat het arbeidscontract met de Schipholtopman al acht jaar geleden is opgesteld. Twee andere andere bestuurders bij Schiphol werken al onder het nieuwe contract.