Cirque du Soleil, dat bekendstaat om zijn acrobatische theatershow, komt in Chinees-Amerikaanse handen. Dat maakte het Canadese gezelschap maandag bekend.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG heeft een meerderheidsbelang in het circus verworven. Ook het Chinese Fosun neemt een belang in het collectief. Financiële details over de overname werden niet bekend, maar volgens geruchten zou de transactie Cirque du Soleil waarderen op 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro).

De geruchten over een overname van Cirque du Soleil deden al langer de ronde. Oprichter Guy Laliberté maakte bekend dat geen van zijn vijf kinderen (tussen de 7 en 18 jaar oud) warmliep om het circus over te nemen.

Laliberté houdt overigens zelf een belang van 10 procent in het circus. De investeringen van Fosun moeten ertoe bijdragen dat het circus meer voet aan de grond krijgt in Azië.

Jaarlijks bezoeken ruim 11 miljoen mensen Cirque du Soleil. Daarmee wordt het circus volgens Laliberté beter bezocht dan alle shows op Broadway bij elkaar opgeteld.