'Amsterdamse stadsbussen binnen tien jaar duurzaam'

In 2025 moeten alle stadsbussen in Amsterdam duurzaam zijn. De gemeente wil de huidige diesel-bussen vervangen door elektrische.

Dat schrijft De Volkskrant woensdag.

De bussen moeten net zoals de trams en metro's rijden op groene stroom. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om waterstof te gebruiken als brandstof. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover afspraken met de GVB goedgekeurd.

Het vervoerbedrijf wil de elektriciteit zelf gaan opwekken, met zonnepanelen op GVB-panden en metrostations.

"Met dit plan nemen we afscheid van symbolen en pilots of kleinschalige projecten. We hebben besloten het gewoon te doen, dus niet eerst experimenteren met vijf bussen, maar een volledige uitrol", aldus D66 wethouder voor Duurzaamheid, Abdeluheb Choho.

Luchtkwaliteit

Met de vervanging van de bussen wil de gemeente de luchtkwaliteit verbeteren. Op meerdere plekken in de stad zou de wettelijke norm voor fijnstof en stikstofoxiden nog overschreden worden.

Hoeveel de bussen aan deze verhoogde waardes bijdragen weet de wethouder echter niet. "Maar ik ga ervan uit dat alle knelpunten zijn opgelost als de bussen zijn vervangen, of misschien al eerder als andere maatregelen van kracht worden. Het uitstootvrij maken van tweehonderd bussen is geen symboolpolitiek", stelt Choho in de krant.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie