De stroomstoring op Schiphol en het slechte weer eind maart hebben in het eerste kwartaal tot fors meer verstoringen van het vliegverkeer geleid.

Zowel het aantal vertragingen als het aantal annuleringen is bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat maakt EUclaim, een belangenbehartiger voor gedupeerde reizigers, dinsdag bekend. 

In totaal kwamen in de maanden januari tot en met maart 1.591 vluchten van en naar Nederlandse luchthavens te vervallen. Dat waren er een jaar eerder 855. Het aantal vertragingen steeg van 338 naar 657.

Bijna een derde van alle annuleringen en vertragingen deed zich voor in de laatste vier dagen van maart, toen het stormachtig weer was. Bovendien werd Schiphol op 27 maart getroffen door een grote stroomstoring waardoor de luchthaven tijdelijk niet kon worden aangevlogen.

KLM

In het eerste kwartaal zijn het aantal vertragingen van KLM meer dan verdubbeld. Er waren daarnaast 55 procent meer vertraagde vluchten van Transavia dan een jaar eerder.

Arke en Corendon Dutch Airlines hebben het dit kwartaal een stuk beter gedaan dan een jaar eerder. Corendon heeft zelfs geen vlucht met meer dan drie uur vertraging uitgevoerd.

Nu is het wel zo dat KLM en Transavia veel meer vluchten hebben uitgevoerd dan Corendon en Arke.