Werknemers bij zes verpakkingsbedrijven van Smurfit Kappa gaan volgende week maandag in staking. 

Inzet is onder meer een sociaal plan in verband met de voorgenomen verkoop van de fabrieken aan een Duitse investeringsmaatschappij, lieten de vakbonden donderdag weten.

De directie heeft volgens de betrokken bonden FNV Procesindustrie, CNV Vakmensen en FNV KIEM niet gereageerd op een ultimatum. De bonden roepen nu iedereen op om maandag het werk neer te leggen en naar het actiecentrum in Hoogezand te komen.

Verkoop

Het gaat om de fabrieken in Oude Pekela (De Kroon en Smurfit Kappa GSF), Hoogkerk (De Halm), Coevorden (Hollandia) en Bad Nieuweschans (De Dollard), en de vestiging Trimbach in Bergen op Zoom. Smurfit Kappa wil de massiefkarton- en kartonnagefabrieken verkopen aan de Duitse investeringsmaatschappij Aurelius. Bij alle bedrijven samen werken in totaal 630 mensen.

''Voor de regio’s Noordoost-Groningen en Oost-Drenthe, waar deze fabrieken staan, is behoud van werkgelegenheid van zeer groot belang. De nieuwe investeringsmaatschappij heeft nog niks laten zien van wat ze van plan zijn: investeren of de boel leegzuigen. Daarom vragen wij nu concrete zekerheden, want met mooie verhalen kopen we niks'', zegt bestuurder Albert Kuiper van FNV Procesindustrie.