Etam Groep, het moederbedrijf van Promiss en Miss Etam, heeft donderdag uitstel van betaling gekregen.

Dit laat de modeketen uit Zoetermeer donderdag weten. De rechtbank in Den Haag heeft J.H.J. Vermeeren en F.Th.P. van Voorst benoemd tot bewindvoerder.

Ook is een zogenoemde afkoelingsperiode afgekondigd. Dat betekent dat leveranciers de bij Etam aanwezige goederen waar zij mogelijk eigenaar van zijn, in deze periode niet kunnen opeisen.

De situatie is volgens het bedrijf een gevolg van de toegenomen druk op de moderetailmarkt en de sterke opkomst van webwinkels. Het is Etam Groep niet gelukt om zich op tijd aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden.

In totaal vallen er tweehonderd winkels onder Etam Groep; honderdveertig Miss Etam-filialen en zestig Promiss-filialen. De directie van Etam streeft er naar om tijdens de surseance de winkels open te houden. Medewerkers in dienst blijven de komende periode aan het werk en worden doorbetaald. 

CNV

CNV Dienstenbond houdt er rekening mee dat Etam een doorstart maakt met een nieuwe eigenaar. In dat geval zet de vakbond in op werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

"We wisten dat het niet goed ging na de reorganisatie eerder dit jaar. Maar dat het bedrijf in zulk zwaar weer verkeerde, daar zijn we erg van geschrokken", zegt Den Heijer, die zich verder zorgen zegt te maken om het sociaal plan dat werd gesloten bij de ontslagronde in januari.

De problemen bij Etam, dat het online relatief gezien niet slecht doet, beloven volgens Den Heijer bovendien niet veel goeds voor de rest van de retailmarkt. 

FNV

Vakbondsbestuurder Ron Peters van FNV Handel denkt niet dat Etam het in zijn huidige omvang gaat redden. Hij houdt er ernstig rekening mee dat de modeketen omvalt, waarna het mogelijk in afgeslankte vorm een doorstart maakt.

''Ik zie het somber in. Etam kampt met grote financiële problemen, heb ik begrepen van de directie. De banken en de eigenaar willen er geen geld meer insteken'', zegt Peters. Etam Groep is in handen van de familie Korijn.

Problemen

Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer. Eerder dit jaar verloren honderd van de driehonderd mensen hun baan op het hoofdkantoor in Zoetermeer. In de twee jaar daarvoor werden nog twee ingrijpende reorganisaties uitgevoerd, waarbij in totaal tweehonderdveertig banen werden geschrapt. In totaal werken er nu zo'n tweeduizend mensen (1.047 fte) bij het bedrijf. 

Etam Groep werd tot begin dit jaar geleid door John van der Ent, die inmiddels ceo bij het eveneens geplaagde V&D is. Financieel directeur Frits van Peski is nu interim-ceo van Etam Groep.

Profiel: Etam Groep

'Online niet het grootste probleem voor winkelketens'Winkelketens die recentelijk failliet gingen | Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit