President-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro is komende dinsdag een van de deelnemers aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiële sector.

De andere commissarissen die verschijnen zijn Leo van Wijk van verzekeraar Aegon en Henk Breukink van ING. Zij zijn binnen de raad verantwoordelijk voor het beloningsbeleid. De Kamer begint het gesprek met drie experts, onder meer van vakbond FNV en van Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers.

De initiatiefnemers van de hoorzitting, SP, CDA en GroenLinks, wilden eigenlijk ook de topmannen van ABN AMRO (Gerrit Zalm) en van ING (Ralph Hamers) spreken, maar dat werd geblokkeerd door de regeringspartijen.

Aanleiding voor het gesprek vormen de recente omstreden salarisverhogingen bij banken en verzekeraars. In de Kamer en in de samenleving is daarover veel verontwaardiging.

De salarisverhogingen bij staatsbank ABN werden uiteindelijk teruggedraaid, nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een besluit over de beursgang van ABN had uitgesteld.