Aanbieders van online kansspelen melden zich massaal bij de Kansspelautoriteit om een vergunning te krijgen.

Inmiddels hebben ruim tweehonderd geïnteresseerden zich gemeld, meer dan was verwacht, zo schrijft bestuursvoorzitter Jan Suyver van de toezichthouder op de kansspelsector donderdag in een jaarverslag over 2014.

Dit jaar wordt er waarschijnlijk een wetsvoorstel aangenomen dat een vergunningstelsel voor online gokken, zoals poker en sportweddenschappen, met zich meebrengt.

Vooruitlopend op die nieuwe wet melden bedrijven zich in groten getale bij de Kansspelautoriteit, die de vergunningen gaat verlenen. Het vergunningenstelsel is vooral bedoeld om het illegale kansspelaanbod te kanaliseren. Vergunninghouders moeten aan strenge eisen voldoen.

Omzet

Naar schatting genereren Nederlanders nu al 250 tot 800 miljoen euro aan omzet met de nu nog illegale online kansspelen.

Suyver hoopt dat in 2015 het wetsvoorstel wordt aangenomen. "Meer vertraging is niet wenselijk. Er wordt immers door naar schatting een miljoen Nederlanders al online gegokt. De consument vraagt een eerlijk spel en verdient bescherming tegen verslavingsrisico's", aldus de bestuursvoorzitter.

"Bovendien verdienen de huidige, fysieke, vergunninghouders dat al hun concurrenten ook belasting betalen en aan voorwaarden moeten voldoen", vindt Suyver.

Online aanbieders van kansspelen zullen waarschijnlijk 20 procent belasting moeten gaan afdragen. Dat tarief ligt aan de bovenkant van het percentage dat buurlanden hanteren.