The Greenery, het grootste groente- en fruitbedrijf van Nederland, heeft zijn verkopen afgelopen jaar zien teruglopen van bijna 1,3 miljard euro naar een kleine 1,1 miljard. 

De omzetdaling komt onder meer door de boycot van groente en fruit door Rusland.

Moskou stelde in augustus een ban in voor veel landbouwproducten uit de EU, in reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïne-crisis. Hierdoor ontstonden in Europa overschotten op de markt, die ervoor zorgden dat de prijzen onder druk kwamen te staan.

Eind 2013 stapten verder enkele grote telers van The Greenery over naar een ander handelsbedrijf. Dit koste ook omzet.

Coöperatie

The Greenery, dat in handen is van een coöperatie van telers, hield onder aan de streep 1 miljoen euro over, meldt het bedrijf donderdag. In 2013 leed The Greenery nog een verlies van 21 miljoen euro.

Het bedrijf liet onlangs al weten dat het resultaat sterk verbeterd was als gevolg van de reorganisatie die het bedrijf vorig jaar in gang zette. Er verdwenen 350 van de 1645 banen. Dit jaar moet er nog 60 tot 65 arbeidsplaatsen uit.

Nu de afzetmogelijkheden in Rusland zijn weggevallen, zoekt The Greenery naar nieuwe markten, waaronder China. Vorig jaar is hiermee al een goede start gemaakt met de levering van 247.000 kilo peren aan aan het Aziatische land. The Greenery rekent erop dit jaar ongeveer evenveel producten te kunnen verhandelen als vorig jaar.