Pathé werkt vanaf 1 april niet meer mee met de Nationale Bioscoopbon zoals die wordt uitgegeven door branchevereniging Nederlandse Vereniging van Bioscopen (NVB).

Dat bevestigt NVB woensdag aan NU.nl na berichtgeving van NRC.

Robbert Schuurmans, commercieel directeur bij Pathé, vindt niet dat een branchevereniging zich moet bezighouden "risicodragende, commerciële activiteiten".

Pathé is in Nederland goed voor een marktaandeel van 50 procent en is daarmee de grootste bioscoopketen.

Bioscoopcadeau

De NVB kon zich vinden in de kritiek van Pathé en laat de Bioscoopbon daarom door een andere organisatie uitgeven: de Stichting Nationale Bioscoopbon.

Maar ook dat trekt Pathé niet over de streep. Schuurmans: "We vinden dat de individuele brancheleden zich niet met deze commerciële activiteiten bezig moeten houden."

In de 21 Pathébioscopen kunnen de Nationale Bioscoopbonnen die voor 1 april 2015 zijn gekocht gedurende de de wettelijke looptijd worden gebruikt. De bonnen die na die datum zijn aangeschaft zijn net als de vernieuwde uitgaven niet te gebruiken bij Pathé.

De keten komt in plaats daarvan met een eigen product: het Bioscoopcadeau. Deze bonnen zijn in alle bioscopen van Pathé geldig en zijn onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Primera en de Hema.