Netwerkbeheerder Stedin investeert dit jaar 534 miljoen euro in het verduurzamen, verbeteren, aanleggen en vervangen van energienetten. 

Stedin wil vooral het tweerichtingsverkeer in de netten mogelijk maken, zodat consumenten die zelf energie opwekken ook energie kunnen terugsturen. Mede om die reden neemt het jaarlijkse investeringsbedrag ieder jaar toe.

''2015 is voor Stedin een belangrijk jaar. De energierevolutie is in Nederland steeds duidelijker zichtbaar. Consumenten en bedrijven nemen zonnepanelen op hun dak of ontwikkelen andere decentrale opwekmogelijkheden zoals windmolens. Wij willen de toename in vraag en aanbod van energie óók op decentraal niveau in goede banen leiden", zegt algemeen directeur Pieter Trienekens.

Stoom

Naast gas pompt Stedin in toenemende mate ook stoom en CO2 door de leidingen. Het gaat onder meer om het hergebruik van stoom dat in het verleden door fabrieken de lucht in werd geblazen. Dat wordt steeds meer opnieuw gebruikt als vorm van energie.

In plaats van overal extra kabels en leidingen aan te leggen, maakt de netbeheerder de huidige infrastructuur vooral slimmer. ''Daarmee zorgen we voor voldoende capaciteit op onze netten en kunnen we bij uitval sneller herstellen’’, aldus Trienekens.

Slimme meters

Stedin is inmiddels ook gestart met het huis aan huis aanbieden van slimme energiemeters. Deze versturen meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Daarnaast kan de consument op die nieuwe meters het werkelijke verbruik inzien.