Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
V&D Uden

Nog geen akkoord tussen V&D en verhuurder Metroprop

Het is warenhuisconcern V&D niet gelukt om overeenstemming te bereiken met de dwarsliggende verhuurder Metroprop.
Door ANP/NU.nl

Directeur Jos van de Mortel van het vastgoedbedrijf zegt woensdag dat hij nu wacht op een uitspraak van de kortgedingrechter in Den Bosch. V&D hoopt voor het zover is alsnog een akkoord te bereiken.

Metroprop is de eigenaar van drie V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard. Het bedrijf is het niet eens met de eenzijdig opgelegde huurverlaging die V&D heeft doorgevoerd en wil dat het warenhuis de volledige huur blijft betalen.

Twee weken geleden besloot de rechter beide partijen nog de gelegenheid te geven om er samen uit te komen. Maar dat is niet gelukt, aldus Van de Mortel.

Volgens hem kwam V&D op het laatste moment met een voorstel dat nergens op sloeg. Daar is hij niet op ingegaan. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet. 

Niet klaar

Wat V&D betreft zijn de onderhandelingen met Metroprop nog niet klaar. De juridische procedure waarbij de rechter uitspraak zal doen, zal nu waarschijnlijk wel in gang worden gezet. Maar de keten wil voor de uitspraak alsnog een gezamenlijke oplossing vinden.

Een week geleden verloor V&D nog een soortgelijke zaak in Enschede. Daar besloot een rechter dat het warenhuis de volle huurprijs moet blijven betalen voor het winkelpand in Hengelo. Bestuursvoorzitter van V&D, John van der Ent, bevestigt woensdag tegenover RTL Z dat hij "uit principe" in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. 

"Het overgrote deel van onze verhuurders doet mee aan de redding. Wij hebben in dat akkoord beloofd om alle verhuurders gelijk te behandelen, zodat er geen 'free riders' zijn. Dat is dus ook een verplichting'', aldus Van der Ent.

Het noodlijdende V&D sloot in februari met het merendeel van zijn verhuurders een akkoord over de huurverlaging. Maar enkele pandbazen weigerden hiermee in te stemmen en tekenden protest aan.

Oosterhout

Dinsdag werd bekend dat V&D het filiaal in Oosterhout sluit. De keten laat woensdag weten de Noord-Brabantse plaats per 31 juli te verlaten. De sluiting van deze winkel heeft "een verwaarloosbaar effect op de financiële positie van V&D", stelt de onderneming.

Het is de eerste winkel die zijn deuren sluit sinds de keten begin dit jaar in de problemen kwam. Maar de sluiting zou niets te maken hebben met onenigheid over loons- en huurverlagingen.

De relatief kleine vestiging stond al langer op de nominatie om te worden gesloten. V&D had het huurcontract uit 1997 eigenlijk al in mei 2014 opgezegd. Maar omdat er op dat moment nog geen andere huurder voorhanden was, bleef de keten langer in het pand zitten.

Huur opgezegd

Verhuurder Altera Vastgoed heeft de huur dinsdag opgezegd, omdat er inmiddels een nieuwe huurder is gevonden. Die wil het pand in augustus verbouwen en per september in gebruik nemen.

De zestien medewerkers die in Oosterhout in vaste dienst waren, krijgen een voorstel om in een van de dichtstbijzijnde V&D-filialen te komen werken. Het gaat dan om de vestigingen in Breda, Tilburg, Gorinchem of Dordrecht.

Zij zijn hierover dinsdag geïnformeerd. De keten gaat er nog over praten met de medewerkers en de ondernemingsraad. V&D sluit gedwongen ontslagen uit.

"Deze bijzondere situatie heeft geen gevolgen voor de langjarige huurovereenkomsten met onze andere verhuurders", stelt het bedrijf.

Tijdlijn V&D

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

V&D

Aanbevolen artikelen