Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Schoenenreus,

Nieuwe eigenaren telden 5 miljoen neer voor Schoenenreus

De investeringsmaatschappijen CA Global en GA Europe hebben ongeveer 5 miljoen euro neergeteld voor de overname van de failliete keten Schoenenreus.
Door NU.nl/Marijke Verhaar

Dat blijkt uit het recent gepubliceerde eerste faillissementsverslag. De nieuwe eigenaren kregen hiermee onder meer voorraad en inventaris in handen.

De schoenenketen werd eind februari overgenomen door de twee investeringsmaatschappijen, die gespecialiseerd zijn in het opkopen en veilen van failliete inboedels van detailhandelsketens.

"Ze lijden geen verlies op de aankoop", licht curator Bas van Dooren toe. De partijen zijn momenteel bezig voorraden en inventaris te verkopen. De uitverkoop bij de keten loopt tot en met begin april.

Schoenenreus zelf leed in het boekjaar 2014 naar eigen zeggen een verlies van 3,1 miljoen euro. Ongeveer 70 procent van de filialen was op de datum van het faillissement verlieslatend, zo bevestigt Van Dooren.

Schuld bij ING

De keten had een schuld van ruim 10 miljoen euro uitstaan bij huisbankier ING. Hiervan ziet de bank nog zo'n 3,5 miljoen euro terug. Daarnaast is er een grote schuld bij de fiscus, ter waarde van ongeveer 1,5 miljoen euro.

"Er zit best veel geld in de boedel", aldus Van Dooren. "Naast de fiscus moet UWV een behoorlijk bedrag krijgen voor de overgenomen personeelskosten." Aan de zogenoemde concurrente schuldeisers, die pas later aan de beurt komen, denkt de curator niet toe te komen.

Schoenenreus ging eind januari van dit jaar voor de tweede keer over de kop. De eerste keer, in januari 2013, maakte het bedrijf nog op dezelfde dag een doorstart met minder winkels en werknemers en een nieuwe formule.

Ook na de doorstart werd het bedrijf geconfronteerd met teruglopende omzetten, zo blijkt uit het verslag. Naast tegenvallende omzetten had Schoenenreus last van "de economische neergang" en de "teruggang van de retailsector in het algemeen".

Schoenenreus speelde te laat in op de verschuiving naar webwinkels die binnen de sector plaatsvindt en "ging gebukt onder aanmerkelijke concurrentie".

Aanbevolen artikelen