Met de ontwikkeling van Lelystad Airport komt in de regio een banenmotor op gang, zeggen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad. 

Ze rekenen op langere termijn op duizenden nieuwe banen.

Het besluit om het vliegveld in de polder te laten groeien tot een volwaardige luchthaven is dinsdag met publicatie in het Staatsblad officieel geworden. Lelystad Airport gaat vanaf 2018 een deel van de groei van het vliegverkeer van Schiphol overnemen.

Het gaat dan vooral om vakantievluchten. Schiphol krijgt daardoor meer ruimte voor vluchten met passagiers die overstappen.

De stapsgewijze groei van Lelystad is gelimiteerd tot 45.000 vliegbewegingen per jaar. Volgens eerdere ramingen levert dat in 2023/2024 al vierhonderd nieuwe banen op. Dat aantal groeit tot 2.400 banen in 2040 als naar verwachting het maximale aantal vliegtuigbewegingen is bereikt.

Indirecte werkgelegenheid 

Daarnaast rekenen de provincie en gemeente ook op groei van de zogenoemde indirecte werkgelegenheid (toeleveranciers) met een paar duizend banen.

''Het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport is een belangrijke stap voor de groei van mainport Schiphol. Door deze ontwikkeling kan Schiphol een concurrerende internationale mainport in een concurrerende regio blijven'', zei topman Jos Nijhuis van Schiphol Group.

Voor de ontwikkeling van Lelystad Airport moet een nieuwe start- en landingsbaan van 2.400 meter worden gebouwd, evenals een passagiersterminal. Schiphol steekt daar 90 miljoen euro in. Het kabinet trok eerder al 50 miljoen euro uit voor de verbetering van de bereikbaarheid van het vliegveld. De regio legt daar 20 miljoen euro bij.