Een nieuw Nederlands bedrijf gaat zich mengen in de strijd om het busvervoer in de diverse stadsregio’s. Het bedrijfje Go! wil alleen met elektrische bussen gaan rijden.

Go! gaat een offerte maken voor voor het busvervoer in de regio Eindhoven, kondigde oprichter en voormalig ov-consultant Arjen Jaarsma dinsdag aan. De start-up gaat op zoek naar busleveranciers en durfinvesteerders.

De provincie Noord-Brabant is deze maand officieel begonnen met de aanbesteding in de regio Eindhoven. Marktpartijen kunnen reageren op de plannen voor het busvervoer in de 21 gemeenten.

Gevestigde partijen zoals Veolia, Arriva en Connexxion zijn te subsidieafhankelijk, klagen over te lage winstmarges en zien te weinig kansen, meent Go! ''Openbaar vervoer is een groeimarkt. Ook in Nederland'', zegt Jaarsma. ''De grote bedrijven houden te veel vast aan dieselbussen.''

VDL

Nauw betrokkenen fluisteren geregeld dat aanbestedingen van het busvervoer in Brabant zijn toegeschreven op de Eindhovense busbouwer VDL.

Jaarsma: ''Er bestaat nog koudwatervrees maar de markt is toe aan een nieuwe innovatieve speler. In China zijn elektrische bussen te koop die op een dag genoeg kilometers halen. De regio Eindhoven is een goede kans. Men is er gevoelig voor innovatie.''

Desondanks lijkt Brabant nog niet klaar voor volledig elektrisch busvervoer meteen vanaf volgend jaar. De provincie wil de overgang naar openbaar vervoer zonder uitstoot in 2025 afgerond hebben.

De provincie kent de kritiek van Go! ''Brabant kiest voor maximale kwaliteit voor de reiziger. De keuze voor materieel is ondergeschikt. Milieuvriendelijk vervoer is geen doel op zich'', aldus een reactie.