Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ABN Amro

ABN Amro zegt geen regels te overtreden met relatie omstreden oliehandelaar

Staatsbank ABN Amro overtreedt geen regels door de klantrelatie die het heeft met oliehandelaar Gunvor. 
Door AFN

Volgens de bank staat Gunvor niet op de Amerikaanse zwarte lijst die in het kader van de internationale sancties tegen Rusland is opgesteld en blijken ook geen misstanden uit eigen onderzoek. Dat meldt de bank zaterdag.

ABN Amro reageert daarmee op een publicatie in het Financieele Dagblad (FD) over het onvoldoende bestrijden van corruptierisico's door de bank. Een belangrijk punt van kritiek is de relatie van ABN Amro met oliehandelaar Gunvor.

Daarvan wordt vermoed dat het gelieerd is aan de Russische president Vladimir Poetin en aan een van diens vertrouwelingen, Gennadi Timtsjenko, die op de zwarte lijst staat. Medeoprichter Timtjsenko zou zijn aandelen Gunvor na de annexatie van de Krim hebben verkocht aan medeoprichter Torbjorn Tornquist.

Uitzondering

ABN Amro acht de connectie niet bewezen en dat rechtvaardigt volgens de bank de klantrelatie met Gunvor. De bank benadrukte dat het bij hoge uitzondering heeft gereageerd op een individuele klantrelatie.

Overigens is ABN Amro niet de enige bank die banden onderhoudt met Gunvor. De bank benadrukt dat een grote groep internationale banken, waaronder Rabobank en ING een relatie hebben met Gunvor. Mocht worden aangetoond dat Gunvor connecties heeft die niet door de beugel kunnen, dan zal ABN Amro de klantrelatie per direct beëindigen.


Lees meer over:

ABN AMRO

Aanbevolen artikelen