Het verzet tegen het faillissement van huishoudhulporganisatie Thebe is ongegrond verklaard.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag in hoger beroep bepaald.

Boze ex-medewerkers vermoeden dat het faillissement van de organisatie is misbruikt om goedkoop van personeel af te komen.

Maar het hof oordeelt dat Thebe, mede met het oog op behoud van werkgelegenheid, voldoende pogingen heeft gedaan om personeel elders onder te brengen. Dit bleek tevergeefs. ''Verder is uit niets gebleken dat sprake was van een 'voorgekookte' doorstart'', stelt het hof.

Thebe leverde met 1.950 medewerkers huishoudhulp aan zevenduizend mensen in 22 West-Brabantse gemeenten. Het bedrijf vroeg vorig jaar faillissement aan, waarop veel ontslagen medewerkers volgens hun advocaat tegen versoberde voorwaarden aan de slag gingen bij andere aanbieders.

Schulden

Thebe was al jaren verlieslijdend, kampte met schulden en een teruggelopen vraag naar thuishulpen. Daardoor had het bedrijf te veel mensen in dienst. Ook de tarieven die de gemeenten betaalden voor het verlenen van thuishulp daalden steeds verder.

De rechtbank oordeelde in januari dat het bedrijf terecht failliet is gegaan. Ook de curatoren van Thebe stelden in hun eerste faillissementsverslag dat een doorstart nooit mogelijk is geweest, maar het ontslagen personeel gelooft het nog steeds niet.