Hotels, bungalowparken, campings en andere accommodaties in Nederland hebben vorig jaar aanzienlijk meer gasten ontvangen dan het jaar ervoor. 

Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer dan de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In totaal verbleven er vorig jaar 36 miljoen gasten in Nederland. Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, oftewel de sterkste groei in de afgelopen zes jaar. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan een jaar eerder. Het merendeel van hen bracht de nacht door in een hotel.

Gasten

Belgen en Duitsers

Het CBS noemt meerdere factoren die van invloed kunnen zijn geweest op de groei. Voor en na de zomervakantie waren er bijvoorbeeld vooral meer Belgen en Duitsers, waarschijnlijk door het relatief mooie weer. 

En voor Britse gasten was Nederland aantrekkelijk vanwege een relatief gunstige wisselkoers. Er kwamen ook beduidend meer toeristen uit Australië, Azië en Afrika, maar hun invloed op de totale groei is beperkt omdat deze groep verhoudingsgewijs nog vrij klein is.

Zeeland

De toename van het aantal toeristen en andere reizigers was het grootst in de provincie Zeeland. Ook Noord-Holland en Zuid-Holland mochten beduidend meer bezoekers verwelkomen.

Nederland presteert wat betreft de toestroom aan gasten beter dan veel andere landen, aldus het CBS. Wereldwijd groeide het aantal internationale reizigers vorig jaar maar 5 procent en in West-Europa met slechts 2 procent.