Thuiszorgorganisatie Sensire zou zeshonderd verzorgers ontslaan en opnieuw willen inhuren als zzp'er.

Dat zegt vakbond Abvakabo FNV tegen Omroep Gelderland.

De bond vindt het een "schandalig" idee. Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV zegt dat het personeel op bijeenkomsten wordt gevraagd zich in te schrijven als zzp'er.

Dan kunnen ze vervolgens worden ingehuurd via Zorgzuster Gelre. Volgens de regionale omroep staat deze bv op hetzelfde adres ingeschreven als het hoofdkantoor van Sensire. 

Schijnconstructie

"Het is gewoon een schijnconstructie. Mensen in loondienst moeten ineens zzp'er worden. Dan heb je geen recht op een cao, geen verzekering, alle risico's zijn voor jou", stelt Van der Hoorn.

Volgens de bond laat de organisatie het lijken alsof de thuisverzorgenden hun werk en cliënten alleen kunnen behouden door zich als zelfstandig ondernemer te laten inhuren.

"Ze faciliteren die overgang met uitleg over hoe je begint als zzp'er. Ze doen alsof dat de enige route is, de druk wordt wel opgevoerd." 

Omscholen

Bij de bijeenkomsten presenteert Sensire nog twee opties. Werknemers kunnen zich laten omscholen voor werk buiten de sector. En oudere werknemers kunnen stoppen en met flexpensioen gaan.

Van der Hoorn benadrukt dat medewerkers een eigen keuze hebben en dat er een handtekening nodig is om uit dienst te gaan.

De bond wil met de thuiszorgorganisatie praten, omdat het eigenlijk om een reorganisatie zou gaan. Sensire heeft nog niet gereageerd.

Thuiszorg mag zzp'ers blijven inzetten