De zogenoemde shop-in-shops van de modeketen Mexx in warenhuis V&D hebben na het faillissement een aanzienlijke omzet opgebracht. V&D ging echter niet over tot de afdracht van de verschuldigde bedragen.

Curator Frits Kemp wijt deze strubbelingen aan de "precaire financiële positie van V&D", zo schrijft hij in een deze week gepubliceerd faillissementsverslag. Naar verluidt ging het om ongeveer een miljoen euro per maand.

Nadat de doorstartende partij, het Turkse Eroglu, met V&D om tafel ging is het betalingsgedrag van V&D echter verbeterd.

Mexx exploiteert niet alleen eigen winkels, maar ook 32 shop-in-shops in verschillende warenhuizen van V&D. Het modeconcern heeft die ingericht met eigen winkelinventaris, eigen voorraad en meestal ook eigen personeel.

Betalingen van klanten komen binnen via het kassasysteem van V&D. Het warenhuis dient de gerealiseerde omzet aan Mexx over te maken, na aftrek van de variabele huur.

Er ontstond na het faillissement van Mexx echter discussie over de aard van de huurovereenkomst. "V&D vreesde schade te gaan lijden door de wellicht leeg komende shop-in-shops na het faillissement en wilde niet meer betalen", zo licht Kemp toe tegenover NU.nl.

De shop-in-shops zijn onderdeel geworden van de doorstart, waarmee het probleem zich vanzelf heeft opgelost."Na de doorstart is het probleem samen met de nieuwe eigenaar opgelost met een schikking", aldus Kemp. "Inmiddels is het nieuwe Mexx weer druk bezig met het opstarten van de bevoorrading en dergelijke."

Doorstart

In totaal hebben zes partijen een bod uitgebracht op Mexx. Na een tweede biedingsronde werd besloten dat Eroglu de beste optie was. Uiteindelijk is overeenstemming bereikt over een koopsom van in totaal 21 miljoen euro.

Acht van de in totaal negentien Nederlandse winkels maken onderdeel uit van de doorstart, namelijk die in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Haarlem, Maastricht (drie huurovereenkomsten), Roermond, Nijmegen en op Schiphol.

Vier vestigingen, in Etten-Leur, Heerlen, Middelburg en Sittard, worden onderverhuurd. Nog eens vier winkels, in Apeldoorn, Lelystad, Rijswijk en Tilburg, hebben hun deuren inmiddels gesloten.

Ruim tweehonderd werknemers hebben inmiddels een dienstverband aangeboden gekregen, in eerste instantie vooral op het hoofdkantoor en in het distributiecentrum. De verwachting is dat dit aantal met het heropenen van een aantal winkels nog aanzienlijk zal stijgen.

Het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement is nog in een "premature fase", maar duidelijk is dat het bedrijf geleden heeft onder het "zorgwekkend hoge" aantal bestuurswisselingen. Ook liet het beleid te wensen over en waren de liquiditeitsprognoses structureel niet op orde.

In 2012 leed Mexx een verlies van 85,7 miljoen euro, in 2013 was dit, na een herstructurering, nog altijd 82,6 miljoen euro.

'Turkse koper tornt niet aan stijl Mexx-kleding' | Modeketen Mexx maakt doorstart met tientallen winkels

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | 'Retail, autodealers en winkelketens in vrije val in 2014'