Poolse truckers hebben maandag geprotesteerd om duidelijk te maken dat ze niet willen dat het Duitse minimumloon ook op hen van toepassing is wanneer ze door Duitsland rijden. 

Op diverse plaatsen, waaronder een grensovergang naar Duitsland, reden ze met een slakkengang en blokkeerden ze wegen.

Volgens de organisatie van transporteurs doen zo'n 2000 chauffeurs mee met de acties. Het doel van de truckers lijkt op het eerste gezicht in strijd met hun eigenbelang: als het onlangs ingevoerde Duitse minimumloon ook voor hen geldt als ze door Duitsland rijden, moeten hun werkgevers hen immers een forse loonsverhoging geven. Veel chauffeurs delen echter de angst van hun werkgevers dat ze de concurrentiestrijd van Duitse firma's zullen verliezen door de nieuwe wetgeving.

Over de wetgeving, die begin dit jaar werd ingevoerd, loopt nog een rechtszaak bij het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Chauffeurs die dwars door Duitsland heen rijden, hoeven voorlopig niet aan de regels te voldoen.

Eerder op de dag werd er in Nederland door enkele tientallen FNV-leden juist actie gevoerd om buitenlandse truckers op hun rechten te wijzen.