De Nederlandse export groeit dit jaar naar verwachting met 4,5 procent. Dat is de hoogste groei in vijf jaar tijd.

Dit voorspelt het ING Economisch Bureau maandag. Vorig jaar bedroeg de groei nog 3,9 procent. Het totale exportvolume ligt hiermee 30 procent boven het niveau van crisisjaar 2009, en 20 procent boven het niveau van 2008.  

De groei wordt geholpen door verder gedaalde euro, aldus ING. De cijfers onderstrepen volgens de bank het "toenemende belang van internationaal zakendoen voor de Nederlandse economie in het algemeen en het bedrijfsleven in het bijzonder".

Groeimotor

De export is samen met de binnenlandse bestedingen de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie. Eerder deze maand maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al bekend dat de export in januari 10,2 hoger lag dan een jaar eerder; de sterkste groei sinds 2011. 

De exportomstandigheden voor de maand maart zag het CBS ook verbeteren. De ontwikkeling van de wisselkoersen is op jaarbasis gunstiger dan een jaar geleden en ondernemers in de industrie zijn minder negatief over hun buitenlandse orders dan een maand eerder.

Economie groeit met 0,8 procent in 2014 | Grootste toename werkgelegenheid in 3,5 jaar | Voelen we het herstel al in de portemonnee? | Grootste toename werkgelegenheid in 3,5 jaar