Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van ABN Amro. 

De betrokken accountant van KPMG heeft het jaarverslag van de bank volgens Lakeman ''ten onrechte goedgekeurd''. Dat liet Lakeman maandag weten.

Volgens de financieel activist staan in het verslag een aantal onjuistheden over de ''mogelijke financiële impact'' van de verkoop van in zijn ogen ondeugdelijke renteswaps.

Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman dat de bank geen financiële risico's loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten. ''Dit is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken'', zegt Lakeman, die namens het bedrijf Swapschade optreedt voor gedupeerde mkb-bedrijven.

Onvoldoende onderzoek

Lakeman stelt dat de accountant ''onvoldoende onderzoek'' heeft gedaan en zich bovendien ''heeft laten voorlichten door juristen van ABN AMRO zelf''.

Eerder heeft Lakeman ABN AMRO al gedagvaard wegens de verkoop van renteswaps. Deze complexe financiële producten waren bedoeld om de risico´s van rentestijgingen af te dekken.

Maar veel mkb'ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op deze renteswaps. Lakeman verwijt ABN AMRO de ondernemers te hebben misleid met deze verkooppraktijken.

Schadeclaims

De financieel activist voorziet dat de bank dit jaar in toenemende mate geconfronteerd wordt met door de rechter toegewezen schadeclaims. Alleen al voor het mkb kunnen die volgens hem oplopen tot ver boven de 2 miljard euro. In totaal kunnen de schadeclaims oplopen tot een bedrag van 3,65 miljard euro, denkt hij.

In dit verband zou het volgens Lakeman ook verstandig zijn de aanstaande beursgang van ABN AMRO ''met twee jaar uit te stellen''. De kopers van de staatsbank kunnen zich wel eens ''bekocht voelen als er steeds nieuwe claims ontstaan''. Het is beter dat de bank met een schone lei begint, aldus Lakeman.

KPMG staat volledig achter de controleverklaring die afgelopen week bij de jaarrekening van ABN AMRO is afgegeven, liet het accountantskantoor weten. ''KPMG heeft geen tuchtklacht ontvangen'', aldus een woordvoerder.

Ook ABN AMRO zei de mening van Lakeman niet te delen. ''Ons jaarverslag is ons jaarverslag. Dat gaat over de feiten. Daar is intern en extern goed naar gekeken'', zei een woordvoerder van de bank.