Supermarktketen Jumbo heeft het aan de stok met twee van zijn belangrijkste Brabantse franchisenemers. 

Dat bevestigen de advocaten van beide partijen tegenover RTL Z. De onderlinge relatie zou zo verslechterd zijn, dat Jumbo van de franchisenemers af wil. 

Het gaat om de broers Ard en Luc van de Huijgevoort, gemeten naar jaaromzet van alleen al de Jumbo in Luyksgestel (21 miljoen euro) een van de belangrijkste franchisenemers van Jumbo. Zij beheren vier Jumbo's in Luyksgestel, Bladel, Geldrop en Valkenswaard. 

Overname

Het conflict is eind 2011 ontstaan nadat Jumbo een groot aantal C1000-supermarkten overnam en die ombouwde naar Jumbo-winkels. De twee broers eisen van Jumbo dat zij de omgebouwde supermarkten mogen beheren en willen een schadevergoeding voor de misgelopen omzet.

In 2013 vond de eerste aanvaring plaats toen de supermarkt van de broers in Bladel een omgebouwde winkel in het nabijgelegen Hapert ging beconcurreren op prijs. Jumbo bood destijds aan te bemiddelen tussen de winkels, maar uit juridische stukken blijkt dat de situatie verder is geëscaleerd. 

Gesjoemel

De Jumbo beschuldigt de twee broers van het knoeien met statiegeld en etiketten en ongeoorloofde prijsconcurrentie met andere Jumbo-supermarkten.

De relatie tussen Jumbo en de broers is vorig jaar zo verslechterd dat de supermarktketen de franchisecontracten verscheurde en de broers een afkoopsom van 3,8 miljoen euro bood. De franchisenemers accepteerden de afkoopsom niet. Jumbo heeft ondertussen al twee rechtszaken verloren en een bodemprocedure loopt nu.