Boze vrachtwagenchauffeurs hebben zondagmiddag het kantoor van een transporteur in het Brabantse Zevenbergen besmeurd, omdat het bedrijf zich niet aan de cao zou houden.

Ze smeerden patat, pindasaus en mayonaise tegen de ruiten van het bedrijf Farm Trans, dat ladingen vervoert voor patatmaker Farm Frites. Volgens vakbond FNV Transport en Logistiek houdt het transportbedrijf zich niet aan de cao.

Tussen het patatje oorlog op de ramen zat een dagvaarding. ''We hebben het bedrijf meerdere keren opgedragen om de cao goed toe te passen, maar ze hebben nergens op gereageerd", zegt Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek.

"Nu hebben ze een laatste kans. Als ze niet binnen een paar dagen luisteren, spannen we een kort geding aan om een schadevergoeding te eisen.''

Volgens Atema huurt Farm Trans Poolse chauffeurs in. ''Die krijgen Poolse salarissen van 400 tot 500 euro per maand, ongeacht het aantal gewerkte uren. In Nederland hebben ze recht op 2.000 euro bruto plus vergoeding voor overuren. Alleen het basisloon ligt dus al vier keer hoger.''

FNV bereidt acties bij meer bedrijven voor. Zo staan de chauffeurs maandagochtend aan de poorten van een transporteur in Oldenzaal.

''Daar gebeurt hetzelfde, ze huren Polen, Tsjechen, Slowaken, Litouwers en Esten in. De transporteurs moeten door de knieën, anders volgen er procedures en spreken we hun opdrachtgevers aan", aldus Atema.