De rechter heeft een faillisementsaanvraag van V&D afgewezen. Het verzoek is ingediend door pandeigenaar Komen Vastgoed.

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag. De nieuwszender heeft een uitspraak van vrijdagmiddag door de rechtbank Amsterdam in handen (pdf).

In februari kon de winkelketen met de meeste pandeigenaren nog een akkoord bereiken over een eenmalige huurkorting. Een deel van de verhuurders ging niet akkoord, maar V&D voerde de korting ook bij hen door.

Daarom stapten drie verhuurders naar de rechter. De vastgoedbedrijven Mondia en Metroprop spanden een kort geding aan. Komen Vastgoed, eigenaar van het V&D-winkelpand in Den Helder, vroeg faillissement voor V&D aan.

Niet gestopt

De rechter vindt dat V&D niet is gestopt met het betalen van de huur, omdat de huurkorting in een depot wordt gestort. Onder bepaalde voorwaarden kan dit bedrag alsnog worden uitgekeerd.

Ook zou V&D voldoende hebben bewezen dat het bedrijf niet meer aan de grond zit. Omdat de keten in februari 60 miljoen euro extra kapitaal van eigenaar Sun Capital kon binnenhalen, zou V&D voldoende kapitaal hebben om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Toezegging

In de uitspraak staat verder dat V&D eerder heeft toegezegd Komen Vastgoed te betalen, als de keten de kort gedingen van Mondia en Metroprop verliest. 

Eerder deze week werd bekend dat het kort geding met Metroprop, eigenaar van V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard, is aangehouden. De partijen kregen twee weken de tijd om er samen uit te komen.

De uitspraak van het kort geding met Mondia (Hengelo) wordt volgende week verwacht.

Er staat ook in dat de eigenaar van het pand in Goes de keten via de rechter wil dwingen de volledige huur te betalen.

Wat u moet weten over de problemen bij V&D | Dossier V&D | Video: Terug in de tijd van V&D