De Europese Investeringsbank (EIB) heeft 40 miljoen euro geïnvesteerd in The Currency Exchange Fun (TCX), een Nederlands valutafonds dat werkt in ontwikkelingslanden.

Dit melden beide partijen vrijdag. De EIB krijgt in ruil hiervoor een aandelenbelang in TCX.

TCX werkt met valutaderivaten, zoals swaps, om valutarisico’s voor bedrijven en andere partijen in ontwikkelingsladen af te dekken.

Hiermee probeert het fonds schulden in lokale valuta te stimuleren. TCX werkt onder andere in Sub-Sahara Afrika, Oost-Europa en Latijns Amerika.

Als bedrijven in ontwikkelingslanden lenen in bekende buitenlandse valuta zoals de euro of de dollar lopen ze enorme valutarisico’s.

Valuta

Zo is de dollar de laatste paar jaar bijvoorbeeld gestegen ten opzichte van veel valuta’s van ontwikkelingslanden. Bedrijven die geleend hebben in dollars, maar inkomsten hebben in een lokale munt zien hun schuld fors stijgen. Door financiële producten zoals swaps, dekt TCX deze risico’s af.

Ruurd Brouwers, bestuursvoorzitter van TCX, zegt over de investering: "We zien dit als een bevestiging van de keuze die de EIB heeft gemaakt om financiering in de eigen, lokale munt bereikbaar te maken voor het MKB in landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan."

"De noodzaak hiertoe wordt dagelijks zichtbaar in het huidige vluchtige economische klimaat, zelfs in Europa, waar de Zwitserse frank recent fors in waarde toenam."