Zelfstandigen Bouw heeft bezwaar gemaakt tegen de verplichte aansluiting van zzp-schilders bij pensioenfonds BPF Schilders.

Dat heeft de belangenbehartiger voor zzp'ers in de bouw woensdag bekendgemaakt.

"Meer dan de helft van alle schilders is zzp'er. En van die zzp'ers is de overgrote meerderheid tegen de verplichte aansluiting", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Verhoef denkt dat BPF Schilders het bezwaar zal honoreren.

Vanwege een verandering in pensioenregels, moest het BPF bij het ministerie van Sociale Zaken een nieuwe aanvraag indienen om zelfstandige schilders te verplichten zich bij het fonds aan te sluiten. Tot eind maart is er de mogelijkheid om hiertegen bezwaar te maken.

Tegenstander

De vereniging is altijd tegenstander van de verplichting geweest. "In het verleden lukte het niet deze verplichtstelling van tafel te krijgen. Nu meer dan de helft van de werkenden in de schildersector uit zzp'ers bestaat, is de kans groot dat het alsnog lukt", aldus Zelfstandigen Bouw.

Belangenorganisatie ZZP Nederland heeft zich afgelopen zomer teruggetrokken uit het pensioenfonds. De organisatie vindt de voorwaarden van het fonds onacceptabel. Ook ZZP Nederland is tegen een verplichte pensioenregeling voor zelfstandige schilders.

Er is ook onenigheid over het algemeen bindend verklaren van de schilders-cao. In de cao staat dat zzp'ers alleen ingehuurd mogen worden als ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.