Schoonmaakbedrijven fastfoodsector de fout in

Onderbetaling, fraude met belastingen en uitkeringen en rammelende urenadministraties. Schoonmaakbedrijven die voor fastfoodketens werken, worden ervan verdacht dat ze het niet nauw nemen met de wet. 

Inspectie SZW, de Belastingdienst, het UWV en de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn tal van overtredingen op het spoor gekomen bij controle van negentien filialen van fastfoodbedrijven.

De vermoedelijke misstanden doen zich voor bij franchise-vestigingen, liet de inspectie woensdag weten. Om welke ketens het gaat, hebben de betrokken diensten niet bekendgemaakt. Wel wilde een woordvoerder van de inspectie kwijt dat het om internationale bedrijven gaat.

Hij zei de kans ''erg groot'' te achten dat de verdachte schoonmaakbedrijven boetes tegemoet kunnen zien. Het onderzoek zal wel nog enkele maanden duren, verwacht hij.

Hoewel het de schoonmaakbedrijven zijn die worden verdacht, spreekt de inspectie ook de opdrachtgevers aan op misstanden. ''We zijn met hen in gesprek om te voorkomen dat ze zulke bedrijven inhuren.'' Volgens de betrokken instanties zit het probleem vooral bij de franchisenemers. Bij de vestigingen die door de ketens zelf worden bestuurd, gaat het beter. De moederbedrijven kunnen wel een rol spelen, zegt de woordvoerder, want zij kunnen op hun beurt de franchisenemers aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Tijdens de inspecties ontdekten de diensten dat schoonmakers niet alle gewerkte uren kregen uitbetaald en soms ook konden fluiten naar hun vakantiegeld. Meerdere schoonmakers bleken een uitkering te hebben, maar hun uren werden vermoedelijk niet waarheidsgetrouw doorgegeven aan de uitkeringsinstanties, terwijl dit wettelijk verplicht is.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie