Handelsoverschot eurozone neemt toe

Het overschot in de internationale handel van de eurolanden met de rest van de wereld is in januari gegroeid naar 7,9 miljard euro. 

Dat maakt Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

De export van goederen uit de eurolanden naar de rest van de wereld stabiliseerde in de eerste maand van dit jaar. De import nam met 6 procent af ten opzichte van januari 2014. Het overschot steeg hierdoor van 0,1 miljard naar 7,9 miljard euro.

In heel 2014 nam de export van de eurolanden met 2 procent toe, terwijl de import stabiliseerde. Het handelsoverschot nam daardoor met 41 miljard euro toe tot 192,9 miljard euro.

Bouwproductie

De bouwproductie in de eurozone is in januari flink gestegen ten opzichte van december. Dat blijkt ook uit cijfers van Eurostat. De productie steeg met 1,9 procent. De aanvankelijk gemelde daling van 0,8 procent op maandbasis in december werd herzien naar een stijging van 0,2 procent.

In vergelijking met januari vorig jaar werd in de eurolanden 3 procent meer gebouwd. In december lag de productie nog 2,7 procent lager dan een jaar eerder. Ook dit cijfer betreft een bijstelling. Aanvankelijk rapporteerde Eurostat hier een daling van 3,5 procent.

De bouwproductie in de gehele Europese Unie steeg in januari met 1 procent op maandbasis en met 1,4 procent op jaarbasis. In Nederland werd 1,1 procent meer gebouwd dan in december 2014 en 4,6 procent meer dan een jaar eerder.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie