Gemeenten willen malaise in detailhandel aanpakken
Dat valt te lezen in de Retailagenda die dinsdagmiddag wordt aangeboden aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, die om het plan gevraagd heeft.
Volgens Kamp is een dergelijke agenda nodig omdat op het moment 7,5 procent van alle winkels in Nederland leeg staat. 30 procent van de totale winkeloppervlakte bestaat uit overcapaciteit.
Er zal onder meer gekeken worden naar de hoogte van de huren die de winkeliers betalen voor hun panden. Er moet meer gewerkt worden met marktconforme huren, in plaats van ze te baseren op historische prijzen. Verder moeten ondernemers meer ruimte krijgen om winkels te combineren met horeca.
Detailhandel
Overbodige winkelruimte
Ook zullen in een aantal gemeenten verhuurders van vastgoed met hun huurders om tafel gaan om afspraken te maken over het terugdringen van overbodige vierkante meters winkelruimte.
Daarnaast start het kabinet in twaalf gemeenten een experiment om het aantal regels te verminderen en zal er aandacht zijn voor de scholing van personeel.
"De winkeliers krijgen zo de kans om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden en te profiteren van de aantrekkende economie", aldus minister Kamp.
Financiële middelen
De financiële middelen die nodig zijn voor het verwezenlijken van de plannen, moeten deels komen uit het al bestaande Mkb impulsfonds ter grootte van 40 miljoen euro. Daarnaast wordt verwezen naar microkredietinstelling Qredits.
Het is nog niet duidelijk welke vijftig gemeenten gaan deelnemen aan de plannen. Ook moet de agenda nog verder juridisch worden uitgewerkt.