Export laat grootste groei sinds 2011 zien

Het volume van de export van goederen lag in januari 2015 10,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is de sterkste groei sinds 2011.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Vooral de export van aardolieproducten, machines en apparaten steeg. Ook groeide de export van voedings- en genotmiddelen, transportmiddelen en chemische producten licht.

Verder nam zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer toe. Wederuitvoer behelst goederen die via Nederland vervoerd worden en tijdelijk eigendom worden van een Nederlandse partij. Het volume van de import kwam in januari 4,2 procent hoger uit dan een jaar eerder. In december groeide de import van goederen nog met 2,9 procent.

Exportradar

Volgens de zogenoemde exportradar van het CBS zijn bovendien de omstandigheden voor de export in maart verbeterd. Zo is de ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis gunstiger dan een jaar geleden en zijn Nederlandse ondernemers in de industrie minder negatief over hun buitenlandse orders dan een maand eerder.

De Exportradar toont aan de hand van zes indicatoren of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of juist minder gunstig zijn geworden.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie