De Nederlandse ondernemer Victor Muller wordt door Zweedse autoriteiten verdacht van belastingontduiking.

Dat meldt de Zweedse radiozender P4 dinsdag. 

Het gaat om de tijd dat Muller eigenaar was van autofabrikant Saab. In 2010 en 2011 zou de ondernemer volgens de autoriteiten mogelijk belastingen hebben ontdoken. In die periode nam hij Saab over en heeft hij de productie bij de fabrikant weer opgestart.

De Zweedse toezichthouder Ekobrottsmyndigheten wil Muller over die periode horen. De instelling werkt samen met de Nederlandse fiscale opsporingsdienst FIOD.

Muller ontkent de aantijgingen: "Ik heb de aanklacht nog niet ingezien, maar heb geen belasting ontdoken." Hij zegt zich "op geen enkele wijze" schuldig te hebben gemaakt. Volgens zijn advocaat Hans Strandberg is Muller erg verbaasd en ook boos over de beschuldigingen.

Volgens Het Financieele Dagblad meldde FIOD eerder voormalige topmensen van autofabrikant Spyker te hebben gehoord. Dat gebeurde in een lopend Zweeds onderzoek naar belastingfraude bij Saab.

Overname

Victor Muller en zijn bedrijf Spyker kochten Saab begin 2010 van General Motors. Beide bedrijven zijn toen ondergebracht in het moederbedrijf Swedish Automobile.

Eind 2011 ging Saab failliet. In de zomer van 2012 werd de fabrikant onderdeel van National Electric Vehicle Sweden. Dat is weer in eigendom van een Chinees-Zweedse ondernemer.

Spyker

Vanaf april 2012 ging Spyker weer zelfstandig verder. Maar eind 2014 ging ook Spyker failliet. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dat faillissement eind januari weer teruggedraaid.

De onderneming verkeert daarmee opnieuw in surseance van betaling. Het gerechtshof vindt het aannemelijk dat uitstel van betaling kan leiden tot een overeenkomst met schuldeisers.