Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft het onderzoek naar tientallen toppolitici goedgekeurd in het Petrobras-corruptieschandaal. 

Onder de verdachten zijn een voormalige minister en de voorzitters van beide huizen van het Congres, zei een functionaris van het Hooggerechtshof vrijdag. 

Volgens de functionaris wordt inmiddels onderzoek gedaan naar 54 mensen. Veel verdachten hebben banden met de regering. Het zou onder meer gaan om senator Gleisi Hoffmann, de voormalige stafchef van president Dilma Rousseff. Ook de rol van voormalig energieminister Edison Lobao zou worden onderzocht.

Schandaal

Petrobras is verwikkeld in één van de grootste corruptieschandalen van Brazilië. Mensen aan de top van het Braziliaanse bedrijfsleven en politici van de huidige coalitie van president Dilma Rousseff zouden onterecht miljarden hebben verdiend.

Zo betaalde Petrobras naar verluidt veel te veel voor sommige afgesloten contracten. Meer dan veertig personen zijn al opgepakt voor betrokkenheid bij het schandaal dat ook wel ‘Operatie Car Wash’ wordt genoemd.

Belastingontduiking

De Braziliaanse autoriteiten openden eerder al een onderzoek naar vermeende belastingontduiking van enkele mensen die betrokken zijn bij het corruptieschandaal. Deze personen zouden rekeningen bij de Britse bank HSBC niet hebben opgegeven.

Onder andere een manager bij het bedrijf zou een rekening hebben bij de Zwitserse tak van HSBC. Ook de financiële gegevens van enkele topmannen van toeleveranciers van Petrobras worden naar verluidt onderzocht.

Breder onderzoek

Namen werden niet genoemd door de anonieme bronnen en de Braziliaanse autoriteiten geven geen commentaar. De Receita Federal, de fiscale toezichthouder, heeft wel officieel een breder onderzoek aangekondigd naar 6.600 rekeningen van Brazilianen bij HSBC die niet zijn opgegeven.

De rekeningen zijn geopend tussen 1988 en 2006 en hadden aan het einde van die periode een geschatte waarde van 7 miljard dollar. Het houden van een buitenlandse rekening is niet illegaal in Brazilië, zolang de autoriteiten er maar van weten.