De vervoersbedrijven Arriva en Veolia maken bezwaar tegen de gunning van het openbaar vervoer (ov) in Limburg aan NS-dochter Abellio. 

De bedrijven hebben dat vrijdag bevestigd. Directeur Manu Lageirse van Veolia zegt dat het bezwaar is gericht tegen machtsmisbruik door de NS. Arriva wil de stap naar de rechter niet verder toelichten.

De provincie Limburg gunde de opdracht vorige maand aan Abellio. De aanbesteding is uniek omdat het gaat om zowel het busvervoer als de stoptreinen. Abellio deed de beste aanbieding en scoorde meer punten dan Arriva. De aanbieding van Veolia was te duur en daarom ongeldig. In totale omzet is de opdracht 2 miljard euro waard.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) van plan is om NS een boete op te leggen wegens oneerlijke concurrentie bij de aanbesteding van het ov in Limburg. De NS vraagt aan concurrenten bijvoorbeeld hoge prijzen voor het plaatsen ov-chipkaart-palen op stations.

De NS laat weten dat er aan de AMC een reactie is gegeven op het conceptbesluit. ''Het definitieve besluit wacht de NS met vertrouwen af'', laat het bedrijf weten in een verklaring.

''We kunnen nu nog niks concluderen. Er komt zo snel mogelijk een definitief besluit'', zei bestuurslid Henk Don van ACM vrijdagochtend op BNR.

Limburg gaat er nog steeds vanuit dat Abellio vanaf eind 2016 door de provincie rijdt, reageerde een woordvoerder.