VDL Groep heeft de omzet afgelopen jaar met bijna de helft zien groeien tot 2,3 miljard euro. 

Met name de heropening van de autofabriek van VDL Nedcar in Born afgelopen zomer droeg daar aan bij. Dat maakte het industriële concern uit Eindhoven donderdag bekend.

VDL Nedcar werd op 17 juli heropend door koning Willem-Alexander. Het bedrijf begon na een pauze van ruim anderhalf jaar met de productie van Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Het onderdeel droeg 775 miljoen euro bij aan de omzet, tegen 120 miljoen euro in 2013, en behaalde een licht positief resultaat. Er rolden ruim 29.000 auto's van de band.

VDL boekte in 2014 een nettowinst van 104,2 miljoen euro, tegen 88,6 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf is positief over 2015. De omzet stijgt naar verwachting verder, al vertaalt dat zich waarschijnlijk niet in een hogere winst omdat de belastingdruk toeneemt.

De divisie van VDL die machines aanlevert voor de industrie hield de omzet op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. De klanten van dat onderdeel zitten vooral in de auto- en chipindustrie, sectoren die in de tweede jaarhelft wat minder draaiden. Daar lijkt evenwel verandering in te komen, aldus het bedrijf.

ASML

VDL verwacht dit jaar te kunnen profiteren van een versterking van de samenwerking met streekgenoot ASML, 's werelds belangrijkste fabrikant van productiemachines voor chips. Het bedrijf ontwerpt en produceert de robotarmen waarmee schijfjes halfgeleidermateriaal in de machines van ASML worden geplaatst.

De omzet bij de busdivisie steeg met 6,6 procent naar 417 miljoen euro. Ook het resultaat verbeterde, maar door hoge ontwikkelingskosten en lastige marktcondities was de productie van bussen nog wel verliesgevend.