In 2014 zijn 127.000 Nederlanders een eigen bedrijf gestart, dat is 2 procent minder dan in het voorgaande jaar.

Dat meldt het Economisch Bureau van ING donderdag.

In het laatste kwartaal van 2014 nam het aantal starters met 4 procent af. Alleen in het derde kwartaal viel vorig jaar een stijging te zien. Het aantal starters ligt over het hele jaar bezien echter nog altijd op een hoog niveau vergeleken met de periode 2009 tot en met 2012.

In de sectoren industrie, bouw en horeca nam het aantal starters toe, terwijl in de cultuursector en in de zakelijke dienstverlening de grootste dalingen werden opgetekend. De laatstgenoemde sector telt jaarlijks nog wel veruit de meeste starters.

Ook de cultuursector is ondanks de daling nog altijd populair onder starters. Daarnaast beginnen relatief veel mensen een bedrijf in de detailhandel, de bouw en de zorgsector. Ook organisatieadviesbureaus en webwinkels zijn in trek.

Regionaal

Regionaal zijn grote verschillen te zien. In Noord-Holland en Utrecht steeg het aantal starters, de grootste daling deed zich voor in Noord-Brabant.

Voor dit jaar voorziet ING een stabilisatie van het aantal starters. Enerzijds neemt het aantal mensen dat kansen in de markt ziet licht toe, anderzijds daalt het aantal zzp’ers uit nood dit jaar mogelijk.