De verzekeringssector heeft het moeilijk en dat geldt vooral voor de levensverzekeraars. De sector zal de komende jaren verder krimpen en dat zal banen kosten.

Dat stelt de Commissie Verzekeraars die vorig jaar werd ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer.

De stand van zaken in de sector is zorgelijk, aldus de commissie. Dat komt vooral door de lage rente en de concurrentie van andere financiële producten.

Ook zijn de kosten bij levensverzekeraars vaak nog te hoog en is de reputatie van de sector nog altijd niet hersteld na problemen met beleggingsverzekeringen.

De commissie stelt dat de huidige situatie ook kansen biedt voor verzekeraars in pensioenen met een hoge mate van zekerheid voor de latere leeftijd en voor verzekeraars die flexibele pensioenproducten bieden aan de groeiende groep zzp'ers.

De overheid zou er goed aan doen om via wet- en regelgeving meer flexibele pensioenproducten mogelijk te maken.

Hoorzitting

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die vorig jaar het initiatief nam tot de instelling van de Commissie Verzekeraars, wil een hoorzitting met de commissie, met de Autoriteit Financiële Markten, met De Nederlandsche Bank en met wetenschappers.

Nijboer wil weten ''hoe de belangen van mensen met een verzekering centraal kunnen worden gesteld. Zo kunnen aan zzp'ers betere en betaalbare pensioen-en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen worden aangeboden.'' Hij wil van deelnemers aan de hoorzitting ook weten wat de politiek kan doen om dit mogelijk te maken.

Woekerpolissen

Over woekerpolissen stelt de commissie dat "de burger uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor de risico’s van het leven en daar behoort het deelnemen in beleggingen ook bij."

Volgens de Consumentenbond heeft de commissie weliswaar vastgesteld dat de verzekeraars het vertrouwen van consumenten zwaar hebben beschadigd, maar wordt verzuimd om met maatregelen te komen om dat te herstellen. 

"Sterker nog, de commissie schildert gedupeerden die hun recht halen af als een bedreiging voor verzekeraars en andere polishouders. Dat is echt de omgekeerde wereld", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond in een reactie.

Geschoffeerd

De Vereniging Woekerpolis.nl, die namens gedupeerden rechtszaken heeft aangespannen tegen verzekeraars, vindt dat de commissie woekerpolisbezitters schoffeert door vooral te hameren op hun eigen verantwoordelijkheid.

Stichting Woekerpolisproces, die eveneens zaken heeft lopen tegen verzekeraars, stelt eveneens vast dat de commissie ''geen enkel oog heeft voor de consument''. Volgens de stichting betekent het onderbrengen van de claimrisico's bij internationale verzekeraars dat er nog vele jaren moet worden doorgeprocedeerd.

Het Verbond van Verzekeraars is wel tevreden met het rapport. De organisatie vindt eveneens dat een branchebrede aanpak niet voor de hand ligt en dat aan de verschillende maatschappijen zelf is om te bepalen of het herverzekeren van claimrisico's goed is voor de polishouders.