Energiebedrijf Eneco introduceert een webapplicatie waarmee elektrische auto's van het merk Tesla op het meest gunstige moment kunnen worden opgeladen.

De app werkt vooralsnog alleen voor het type Model S van Tesla.

De applicatie past de laadsnelheid aan op basis van de meest actuele stroomprijzen. Als de prijs van duurzame stroom het laagst is, wordt de auto het snelst opgeladen.

Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het relatief hard waait en er veel windenergie wordt opgewekt. In de toekomst kan het ook op de momenten dat er veel stroom met zonnepanelen wordt opgewekt.

Instellen

De gebruiker kan instellen hoe laat de auto opgeladen moet zijn. De app kiest dan de momenten met de laagste tarieven uit.

Als de ingestelde oplaadtijd het toelaat, stopt het opladen wanneer de stroomprijs een piek bereikt. De prijs wordt elk kwartier aan de ontwikkelingen op de inkoopmarkt aangepast.

De dienst werkt voorlopig alleen in een webbrowser. Geïnteresseerde Eneco-klanten met een thuislaadpunt kunnen zich vanaf donderdag aanmelden en vervolgens inloggen met hun Twitter-, Facebook- of Google-account.

Henk Kippersluis, algemeen directeur bij een ICT-adviesbureau, heeft de applicatie als eerste getest. Uit zijn ervaringen blijkt dat hij 's nachts per oplaadbeurt tot 1 euro kan besparen.

Tesla

Eneco heeft de pilot met Tesla gestart, omdat het automerk open systemen aanbiedt, waar app-bouwers hun applicaties mee kunnen maken.

"Daarbij is de Tesla Model S op dit moment de meest volwassen, volledig elektrische auto in de markt", aldus Eneco.

Merken

Het energiebedrijf wil de dienst in de toekomst ook beschikbaar maken voor eigenaren van (semi-)elektrische auto's van andere merken. Eneco denkt dan aan wagens van Volkswagen, BMW, Audi, Renault en Mitsubishi.

Volgens Eneco zijn er in Nederland nu ongeveer veertigduizend bestuurders van elektrische auto's. Daarvan rijden er zo'n tweeduizend tot 2.500 in een Tesla.